thazzup.nl

Sex, daten en meer…

Welke soa’s zijn er allemaal?

2 min read
Condoom

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Dat houdt in dat deze aandoeningen overgedragen kunnen worden door middel van seksueel contact. Mensen krijgen voornamelijk soa’s door onveilige seks. Het is mogelijk om een soa te krijgen zonder dat je het zelf door hebt. Je kan naar de dokter gaan om te testen op een soa of je kan een soa zelftest gebruiken. Wil je weten welke soa’s er allemaal zijn en welke het meeste voorkomen? Lees dan deze blog!

Chlamydia

Chlamydia is veruit de meest voorkomende soa onder heteroseksuelen. Ieder jaar wordt chlamydia 60.000 keer vastgesteld. Over het algemeen merk je niet zo veel van chlamydia en vaak gaat de infectie vanzelf over. De gevolgen van chlamydia kunnen echter voor vrouwen wel heviger zijn. Vrouwen kunnen namelijk onvruchtbaar worden. Vaak wordt door de arts een antibioticakuur voorgeschreven. 

Genitale wratten

Genitale wratten staan op plek twee van de meest voorkomende soa’s in Nederland en deze soa wordt zo’n 42.000 keer per jaar vastgesteld. Kenmerkend voor genitale wratten is dat er wratjes op de penis en op\in de vagina zitten. Zelfs een condoom kan je hier niet tegen beschermen. Het kan weken tot maanden duren voordat de wratten ontstaan en het kan jeuken en zelfs pijn doen. Genitale wratten verdwijnen over het algemeen vanzelf.

Genitale herpes

Genitale herpes staat op plek drie van de meest voorkomende soa’s en wordt 26.000 keer per jaar vastgesteld. Vrouwen hebben vaker last van genitale herpes dan mannen. Dit virus kan een koortslip veroorzaken. Anticonceptiemiddelen, zoals een condoom, verkleint de kans op herpesoverdracht, maar het geeft geen garanties.