thazzup.nl

Sex, daten en meer…

Een verandering in emoties

2 min read

Sommige mensen ervaren ergens in hun leven een spontane verandering in de manier waarop zij bepaalde emoties ervaren. Soms voelen mensen zich juist afgevlakt in hun emoties en merken ze dat ze verdriet en blijdschap veel minder sterk ervaren, terwijl anderen juist weer merken dat ze hele heftige emoties ervaren, met hoge pieken maar ook diepe dalen. Hier kunnen tal van oorzaken voor zijn, die elk een andere oplossing vergen: voor een HSP (hoog sensitief persoon) zal er een hele andere oplossing moeten worden gevonden dan iemand die erg veel stress op werk ervaart. 

Bewustzijn en reflectie

Een van de eerste stappen die men kan ondernemen om meer inzichten in ervaren emoties te krijgen is door hier simpelweg op te reflecteren. Dit doe je het best wanneer je op het moment vrij neutraal in emotie bent; net na een hevige huilbui zul je niet erg neutraal hiernaar kunnen kijken, maar wanneer je de volgende ochtend opstaat zul je dit een stuk beter kunnen. Als je dit doet kun je nagaan wat de emotie eigenlijk tot stand heeft gebracht, en op welke manier je hiermee om bent gegaan. Door dit met regelmaat te doen zul je al snel bepaalde patronen gaan herkennen, waarmee je aan de slag kunt om een oplossing te vinden die goed bij je past. 

Vervolgstappen

Het kan echter ook zomaar zijn dat dit weinig uithaalt. Waarschijnlijk is er dan een nog onbekende oorzaak die zorgt voor de verandering, zoals bijvoorbeeld een veranderende hormoonhuishouding of een achterliggende mentale problematiek. In het geval van dit soort oorzaken, waarvan er nog meer te vinden zijn op emotieexpertisecentrum, kan het het overwegen waard zijn om eens een bezoekje aan je huisarts te brengen. Deze zal je kunnen helpen bij de zoektocht naar het probleem, en wanneer nodig doorverwijzen naar een professional. 

More Stories